petak, 12. studenoga 2010.

Conditum paradoxum

Neobično začinjeno vino
Autorica teksta je Ivana Ožanić;
Objavljeno na coolinarici: http://www.coolinarika.com/recept/conditum-paradoxum-neobicno-zacinjeno-vino

Obožavate kuhano vino? Nudimo vam starorimski recept za začinjeno vino koje sadrži začine poput lovora, papra i šafrana obavijenih slatkoćom meda i datulja. Dodatkom veće ili manje količine vina možete mijenjati završni okus. Ulijete li samo 0,5 l vina, dobit ćete desertno vino okusa poput likera.

Priprema:
  1. Med pomiješajte s vinom i zakipite ga do vrenja.
  2. Dodajte listove lovora, papar u zrnu, datulje i kuhajte nekoliko sekundi.
  3. Potkraj kuhanja umiješajte šafran.
  4. Mješavinu meda s vinom ohladite i ostavite stajati preko noći.
  5. Nakon toga vino ocijedite, dolijte još preostalo hladno vino i poslužite.
Savjet

Pola količine papra grubo usitnite.


Sastojci za 6 do 8 osoba

250 gmeda
250 mlbijelog vina
6-7listova lovora
2datulje
3 zrnacrnog papra
prstohvatšafrana
Za dolijevanje:
1-1,5 lbijelog vina

Autor: MMI
MMI avatar
Zagreb, Hrvatska
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar