ponedjeljak, 22. studenoga 2010.

MUZEJ - ARA PACIS















Ara Pacis Augustae (lat. Oltar veličanstvenog mira) je monumentalni oltar koji je napravljen po naredbi senata, od 13. pr. Kr. - 9. g., u čast rimskog cara Augusta koji je slavio svoj pobjednički povratak iz Galije i Hispanije. August je za vrijeme svoje vladavine stao na kraj građanskim ratovima i postigao je stogodišnji mir (Pax Romana), koji im je omogučio prosperitet. Muzej Are Pacis otvoren je u proljeće 2006. godine, a djelo je arhitekta Richarda Meiera i suradnika. Kad je sagrađen bio je predmetom brojnih  rasprava i kritika. Naime, muzej je prva građevina koja je izgrađena u povijesnom centru Rima nakon pada fašističke vlasti do danas. Spomenik je stajao je  na krajnjem sjevernom dijelu Marsovog polja (Campus Martius), pored rimske ceste (Via Flaminia) koja je kretala iz Rima i išla preko Apenina do obale Jadranskog mora. Zbog nepovoljnog riječnog tla i brojnih poplava Tibera, koje su uzrokovale riječne nanose na tom području žrtvenik je zatrpan i uspomena na njega je izgubljena, ali ne zauvijek! Projekt rehabilitacije spomenika vodio je arheolog Giuseppe Moretti, a radovi su započeti 1938. god. Paviljon je dizajnirao arhitekt Ballio Morpurgo, a bio je lociran uz obalu Tibera na Via di Ripetta. Položaj paviljona na obali rijeke u kombinaciji sa neadekvatnom građevinom ponovno je ugrozio spomenik. Onečišćenje zraka uzrokovano prometom je bilo izuzetno veliko, velik je bio i postotak vlage u zraku na položaju uz rijeku, tako da su se izuzetno štetne i agresivne tvari nataložile  na mramoru i gipsu, te su svojim invazivnim djelovanjem opet dovele spomenik u loše stanje.
Novi muzej dizajniran je tako da dozvoljava pogled na spomenik i izvana. Osim toga spomenik je u kontroliranim uvjetima, po pitanju štetnih plinova uzrokovanih prometom i vlagom u zraku. Muzej ima ugrađen i protupotresni sistem.
Posjetili smo ga u okviru stručne ekskurzije klasičara Prve gimnazije iz Splita, koju organiziraju i vode profesorice Ivana Marijanović i Inge Belamarić.

Evo nekoliko fotografija Are Pacis, vrhunskog djela rimske arhitekture i umjetnosti.















Maketa Are Pacis Augustae















Na reljefima je prikazana carska obitelj sa simbolima vjerske pobožnosti i plodonosne zemljoradnje.















Oltarni ukrasi naglašavaju Augustovu važnost u održavanju mira i blagostanja u Rimu, za čije vladavine je postignut "Pax Romana" (stogodišnji mir).

Nema komentara:

Objavi komentar