ponedjeljak, 6. prosinca 2010.

KAKO POKRITI/OTKRITI ARHEOLOŠKI LOKALITET



















Arheološka istraživanja na rimskom forumu početkom 19.st. rezultirala su između ostalog pronalaskom  poznatih arheoloških  nalaza koji prethode rimskom forumu (Lapis Niger). Zbog zaštite arheoloških nalaza istraživanja su se izvodila ispod pokrova koji je stajao na stupovima od lijevanog željeza, a nadzirao ih je  Giacomo Boni.



















Na kraju 50-ih godina dovršena su iskopavanja koja je vodio Pietro Romanelli. Nakon dovršetka istraživanja lokalitet je dao zaštititi na način da je prekriven armirano-betonskom pločom. Važni nalazi iz arhajskog i republikanskog doba između kojih je i Comitium (središte rimskog političkog života) ostali su  nedostupni  javnosti.


Projekt prezentacije ovog dijela arheološkog lokaliteta, predvidio je uklanjanje armirano-betonske ploče, uz postavljanje adekvatne zaštite iznad kulturnog dobra, koja pokriva vrijedne nalaze, a istovremeno ne ometa pogled na lokalitet. U cilju definitivne sistematizacije arheološkog područja projektiran je pokrov koji vizualno ne degradira ostale strukture u neposrednoj blizini. Radovi uklanjanja armirano-betonske ploče kao i temeljenje nosive konstrukcije pokrova prezentirani su na informativnim panoima. Sve se radi na način da je posjetiocima omogućeno vidjeti izvođenje radova uz njihovu maksimalnu zaštitu. Pokrov će istovremeno pokrivati i otkrivati lokalitet upravo onoliko koliko je potrebno.





Nema komentara:

Objavi komentar