četvrtak, 16. prosinca 2010.

Izložba o antičkom mramornom stolu iz triklinija Dioklecijanove palače

Ivana Tadinac-predsjednica udruge Društvo prijatelja muzeja Split
Društvo prijatelja muzeja Split osnovano je sa ciljem da se stvori veza između obrazovnih institucija  i ustanova u kulturi. Na prvom mjestu su studenti i poboljšanje kvalitete studiranja, odnosno njihove edukacije. Povezivanjem obrazovnih institucija  i ustanova u kulturi, uvelike bi se poboljšala kvaliteta muzejske ponude, te bi se na taj način  privuklo građane u muzeje i galerije.
Cilj ovog projekta je napraviti izložbu o antičkom mramornom stolu (mensa) iz podruma Dioklecijanove palače u Splitu. Na taj način menza bi dobila primjereniju prezentaciju i bila valorizirana kako to ovakav arheološki nalaz i zaslužuje. Naime, radi se o cjelovitom, dobro očuvanom i značajnom nalazu budući da su slični stolovi za blagovanje iz tog razdoblja rijetkost, te su uglavnom poznati po likovnim reprodukcijama antičkih triklinija.
Konzervatorskim očevidom arheologa Konzervatorskog odjela u Splitu 30. listopada 2007. pokrenuto je rješavanje problema mramornog antičkog stola (mensa) koji je pronađen u istraživanjima supstrukcija Dioklecijanove palače 1994. god.  Suradnjom nadležnih institucija (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Splitu, Služba za kulturu grada Splita i Muzej grada Splita) ostvarili su se uvjeti, da se menza pohrani u Muzeju grada Splita te pošalje na restauraciju. Nakon restauracije i konzervacije koju su obavili stručni djelatnici HRZ-a, mramorni antički stol uvršten je u Zbirku kamenih spomenika Muzeja grada Splita, te je izložen u jednoj od prostorija Muzeja.
Projekt je zamišljen tako da studenti naprave izložbu pod vodstvom članova udruge Društvo prijatelja muzeja Split  uz stručnu suradnju kustosa Muzeja grada Splita. Izložba bi bila postavljena u prostoriji Muzeja grada Splita u kojoj se danas čuva menza. Ovaj projekt predviđa da izložba bude informativna, edukativna i privlačna kako građanima Splita, tako i turistima. Osim stručnih članova Udruge u izradi ovog projekta svoj doprinos bi dali i djelatnici HRZ-a, u vidu dokumentarnih fotografija i informacija vezanih za restauraciju i konzervaciju  menze, kao i Kate Marasović iz Urbanističkog zavoda Dalmacije. Mr. Ivana Ožanić iz Instituta za arheologiju u Zagrebu sudjeluje u radu sa studentima kao stručnjak za rimsku hranu. Ona će također u suradnji s profesorima organizirati radionice za učenike 1. Gimnazije u Splitu na temu rimske kuhinje i rimskih igara.

 Čitav projekt prepoznat je od Grada Splita i Odsjeka za staru gradsku jezgru koji priprema izložbu o novim radovima i istraživanjima u podrumima Dioklecijanove palače. Izložba o menzi tako je postala dio velike izložbe koju Grad Split priprema u suradnji sa Muzejem grada Splita, arheologinjom Blanšom Maljković koja je vodila istraživanja u hodniku A podruma Dioklecijanove palače i djelatnicima tvrtke Neir d.o.o. odgovornima za restauraciju i konzervaciju nalaza te za dokumentaciju radova.
Na ovaj način mramorni antički stol (mensa) dobit će  primjereniju prezentaciju i biti će  valoriziran, kako to ovakav arheološki nalaz i zaslužuje. U projekt su posredstvom udruge Društvo prijatelja muzeja Split uključeni  studenti Sveučilišta u Splitu (studenti Filozofskog fakulteta, povijesti umjetnosti) i UMAS-a. Na taj način biti će ostvarena suradnja ustanova u kulturi i obrazovnih institucija, a studenti će imati priliku educirati se kroz praktičan i zanimljiv rad u muzeju na izvornom spomeniku.
Projekt će biti objavljen u časopisu IN SITU http://www.e-insitu.com/ (časopis studenata restauracije i konzervacije  UMAS-a), te u Sveučilišnom glasilu UNIVERSITAS, koji izlazi jednom mjesečno kao podlistak Slobodne Dalmacije, te na website Facebook Udruge - Društvo prijatelja muzeja Split, kao i na ovom blogu.

Nema komentara:

Objavi komentar