srijeda, 17. studenoga 2010.

IZLOŽBA U SENATSKOJ KURIJI NA RIMSKOM FORUMU: I DUE IMPERI L'AQUILA E IL DRAGONE

Izložba koja je postavljena u senatskoj Kuriji na rimskom Forumu veliko je iznenađenje za arhelologe, kao i za ljubitelje arheologije koji si ne mogu priuštiti put u Kinu. Naime, radi se o izložbi koja povezuje i uspoređuje dva carstva, kako kaže sami naslov izložbe. U centru pažnje je ipak vojska Dinastije Qin (Ch'in), a izloženo je nekoliko terakotnih statua vojske, terakotne skulpture konja koji su također dio carske  vojske, te fantastične životinje iz Dinastije Han. Taj fantastični arheološki nalaz terakotne vojske od oko 8 000 vojnika u prirodnoj veličini plijeni pažnju stručne i šire javnosti, a ova nam  izložba donosi jedan maleni dio  kako bismo ga mogli vidjeti i doživjeti. Prilika da se pogledamo oči u oči s nekolicinom vojnika prve kineske carske vojske ostavila nas je bez daha.  




PRVO KINESKO CARSTVO- DINASTIJA QIN (CH'IN)

Prvo kinesko carstvo osnovao je vladar močnog kraljevstva Qin (Ch'in) 221. god. pr. Kr. ujedinivši kineske zemlje pod svoju vladavinu. Uzeo je naziv Qin Shi Huangdi i tako postao prvi imperator carstva Qin(Ch'in). Poduzeo je mnoge mjere u cilju centralizacije vlasti. Feudalnu je aristokraciju lišio utjecaja, tako što je lokalnu administraciju povjerio činovničkom sistemu. Uveo je dekrete kako bi standardizirao običaje i ponašanje, zatim sustav mjera, kaligrafske stilove te monetarni sistem. Sagradio je ogroman glavni grad, veličanstveni kineski zid, efikasan sistem navodnjavanja i nove ceste.

MAUZOLEJ I VOJSKA
Mauzolej prvog cara koji se zvao Qin Shi Huangdi ostao je intaktan više od 2000 godina. Careva grobna komora  je  još uvijek arheološki neistražena. U prostoru  oko grobnice, točnije u tri jame postrojena je impozantna terakotna vojska , koja se sastoji od nekoliko tisuća statua u stvarnoj  veličini svaki sa individualnim crtama lica. Caru očito nije bilo svejedno s kim će ratovati i tko će ga štititi u zagrobnom životu. Želio se okružiti statuama vojnika, koje su najvjerojatnije portreti vojnika njegove velike vojske. Osim vojnika  postrojenih  savršeno kao da idu u bitku, tu su stotine konja i bojna kola. Sve ukupno zauzima prostor od 56 km2,a mogući broj vojnika procjenjen je na 8 000. Vojska je mnogoljudna, sastavljena od pripadnika raznih etničkih skupina koje pripadaju carstvu, a pod zapovjedništvom su Božanskog imperatora koji je utjelovljenje religiozne, političke i vojne moči. Ostale jame sadržavaju statue funkcionra, pisara, konjušara, gimnastičara, glazbenika, kao i skupocijena kola od bronce, zlato, srebro oružje, brončane statue životinja i statue bogova…
Vojsku od terakote pronašli su 1974. godine ljudi koji su kopali bunar. Nalaz leži nedaleko od današnjeg grada Xi'ana. Nekoć su glineni vojnici nosili pravo brončano oružje, koje su pokrali pljačkaši grobova.


DINASTIJA HAN
Nakon pada Qin (Ch'in) Dinastije  Kinom je vladala Dinastija Han od 206. god. pr. Kr. do 220. god. nakon Kr.  Ujedinila je Kinu nakon pada Qin ( Ch'in ) dinastije. Dinastija Han je bila dugovječna, odnosno jedna je od  najdugotrajnijih kineskih velikih dinastija. Uz kraći je prekid opstala više od četiri stoljeća. Od svojeg osnutka 206. god. pr. Kr., država dinastije Han bila je moćna i utjecajna u Istočnoj Aziji koliko je to na zapadu bilo Rimsko carstvo, njezin približan suvremenik. Dinastija Han je poznata kao zlatno doba kineske filozofije.




Skulptura fantastične životinje Bixie izrađena od kamena, a potječe iz Dinastije Han.


Nema komentara:

Objavi komentar